انواع ماکرو المنت های مورد نیاز گیاه عبارتند از:
اصلی : ازت، فسفر، پتاسیم
ثانویه : منیزیم، کلسیم، گوگرد
انواع میکرو المنت های مورد نیاز گیاه عبارتند از:
آهن ، مس ، روی ، بر ، سدیم ، کلر ، مولیبدن، منگنز، کبالت ، سیلیسیم
به جز عناصر ماکرو و میکرو فوق، عناصر اکسیژن، کربن و هیدروژن نیز جز ماکروالمنت ها محسوب می گردند، که گیاه آنها را از طریق هوا و آب تامین می کند.
نیتروژن یکی از چندین ماده اصلی سازنده مهم گیاه است. بعنوان مثال، ترکیبات نیتروژنی ۴۰ تا ۵۰ درصد ماده خشک پرتوپلاسمی را تشکیل می دهند و جزء اجزای آمینواسیدها و واحدهای سازنده ی پروتئین ها هستند. .همچنین از اجزای مهم کلروفیل نیز بحساب می آیند.
کمبود نیتروژن اغلب منجر به توقف رشد، رشد آهسته و کلروز ( زرد شدن گیاه) می شود. ممکن است گیاهانی که دچار کمبود نیتروژن می شوند ساقه ها، دمبرگ ها و سطح زیرین برگ هایشان به بخاطر تجمع رنگدانه های آنتی اکسیدانی به رنگ بنفش درآید.
خواص کود فسفر:
- جذب مواد غذایی از خاک از طریق ریشه صورت میگیرد. فسفر رشد ریشه را تحریک میکند. رشد و توسعه خوب ریشهها منجر به جذب بیشتر مواد غذایی برای گیاهان میشود.
- فسفر برای انجام فتوسنتز، ذخیره و انتقال مواد مغذی در سراسر گیاه مورد نیاز است.
- فسفر در بلوغ و رسیدگی محصولات در زمان مناسب نقش دارد.
- به تثبیت نیتروژن در خاک کمک میکند.
- مواد مورد نیاز برای تشکیل ژنها بدون حضور فسفر نمیتوانند عملکرد خوبی داشته باشند.
- انتقال ژنها از یک نسل به نسل دیگر فقط در حضور فسفر امکان پذیر است.
- فسفر به این علت که منجر به سلامت و رشد خوب بخشهای مختلف گیاه میشود باعث افزایش مقاومت گیاهان به آفات و بیماریها میشود.
- منجر به افزایش استحکام ساقه و شاخهها میشود.
- تشکیل گل و بذر را بهبود میهد.
پتاسیم در گیاهان
این عنصر مانند سایر عناصر غذایی نیتروژن و فسفر جزو عناصر ضروری در خاک است که نقش ضروری و حیاتی در تنظیم رشد گیاه دارد. پتاسیم بر خلاف عناصر پر مصرف دیگر به صورت ترکیبات غیر یونی و یا کمپلکس های آلی در ساختمان سلول گیاه مشاهده نمی شود. پتاسیم در گیاهان متحرک است به گونه ای که در گیاهان از برگ های پایین به بالا منتقل می شود. از جمله فاکتورهایی که بر جذب پتاسیم در گیاه تاثیر می گذارد شامل هوادهی یا میزان اکسیژن خاک، رطوبت موجود در خاک، سیستم خاک ورزی مناسب، و دمای مناسب خاک می باشد.
نقش ها:
تنظیم باز و بسته شدن روزنه ها ، که باعث تبادل بخار آب ، اکسیژن و دی اکسید کربن می شود. این نقش برای محصولات چند ساله مانند یونجه باعث کاهش هدر رفت آب و پژمردگی می شود.
افزایش مقاومت گیاهان به سرما و گرما
کمک به فتوسنتز و تشکیل مواد غذایی از جمله نشاسته و پروتئین همچنین تولید ATP
کمک به جابجایی بهتر قند ها و نشاسته تولیدی در گیاه
فعال کردن بیش از 60 آنزیم که این آنزیمها کاتالیزور ساخت مواد در گیاه هستند.
مقاومت به بیماری ، نقش پتاسیم در کاهش بیماریهای انگلی و غیر انگلی گیاه مهم است.