تهران،سهرودی شمالی ، خیابان خرمشهر غربی ، پلاک ۱۱۷

آرمان سبز

Blog

نکات فنی گیاهپزشکی – بخش سوم

کلات ها و بنیان های کلات کننده: واژه کلات Chelate برای نخستین بار در دهه 1920 توسط پژوهشگران استفاده شد چراکه این واژه اصول چنگ زدن و نگهداشتن چیزی را که در فرآیند کلاته کردن روی می دهد را به خوبی توضیح می دهد. بیشتر کشاورزان بر روی عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم توجه دارند و از اهمیت بقیه عناصر غافل هستند. ریزمغذی ها حتی در مقدار کم نیز برای رشد گیاهان ضروری هستند. بدون استفاده از فرم کلاته، این عناصر در دسترس گیاهان قرار نخواهند گرفت.

در واقع کلاته کردن CHELATION فرایندی است که طی آن یک ترکیب شیمیایی با یک یون فلزی ترکیب شده و آن را به صورت محکم نگه می دارد. ماده ای که با اتصال به یون های فلزی ساختار حلقه ای پایدارتر تشکیل می دهد را چنگالنده یا chelator می گویند.

امروزه کلاته های (چنگاله‌ها) مواد معدنی کم مصرف نظیر روی، مس، منگنز، کبالت، آهن و کروم در تغذیه انسان و دام و طیور استفاده می‌شوند. این فرم از مواد جذب بالاتری داشته و از لحاظ زیست فراهمی در سطح بالاتری هستند. چنگاله‌ها در پزشکی نیز استفاده می‌شوند.

انواع ترکیبات کلات ساز:

پنج دسته از مواد کلاتور وجود دارند که عموماً با مواد معدنی ترکیب می شوند و در کشاورزی برای کاربرد در خاک و محلولپاشی برگ استفاده می شوند: 1- کلات های مصنوعی 2- لیگنوسولفونات ها 3- هیومیک یا فولویک اسید 4- اسید های آلی 5- پروتئین (اسید آمینه)

1- کلات های مصنوعی عمدتاً شامل کلات های: EDTA, EDDHA, DTPA می شوند که استفاده گسترده ای در کشاورزی دارند اما در سال های اخیر استقبال از کلاتورهای آلی خصوصاً در کشورهای توسعه یافته بیشتر شده است.

2- لیگنوسولفونات ها که از لیگنین(یک ترکیب شیمیایی داخل گیاه که باعث چوبی شدن بافت گیاه می شود) مشتق می شوند کاربرد زیادی در ترکیبات کلاته برای محلولپاشی ندارند. این ترکیبات عمدتاً در مصارف خاکی مورد استفاده قرار می گیرند، ولی به دلیل اندازه بزرگ مولکولی قادر به جذب از بافت های گیاهی در محلولپاشی نیستند.

3- هیومیک و فولویک اسید قادر به کلاته کردن عناصر معدنی ریزمغذی بوده که به دلیل وزن بالای خود عمدتاً مصرف خاکی دارند.

4- اسیدهای آلی شامل: مالیک اسید، سیتریک اسید، فوماریک اسید و … هستند. اسیدهای آلی به دلیل اینکه جزیی از تولیدات مواد گیاهی هستند، دارای قابلیت جذب بالایی بوده و موثرتر از سایر فرم ها می باشند. این ترکیبات کلاته در محیط های قلیایی شدید، دارای پیوند شیمیایی ضعیف تری با عناصر معدنی ریزمغذی بوده و همچنین فرایند تولید گران تری نسبت به سایر انواع این ترکیبات دارند.

5- اسیدهای آمینه:  از دیگر انواع ترکیبات طبیعی هستند که نقش کلات سازی داشته و برای محلول سازی و انتقال مواد معدنی استفاده می شوند. آمینواسیدها می توانند به عنوان یک کلات ساز عمل کنند و با یون های فلز با دو بار مثبت تشکیل یک پیوند شیمیایی محکم می‌دهند.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

امتیاز :
5/5

اگر مایلید با دوستان خود به اشتراک بگذارید .

مقالات مشابه

نکات فنی گیاهپزشکی – بخش دوم

آهن یک عنصر بسیار کلیدی در ساخت سبزینه گیاهی می باشد. این عنصر جز اصلی ساختار آنزیم های مختلف و برخی از رنگدانه ها می باشد. همچنین آهن در بسیاری از فرآیند های بیوشیمیایی گیاهان مانند فتوسنتز، تنفس سلولی، متابولیسم کربوهیدرات ها و تشکیل آنزیم ها نقش مهمی را ایفا می کند. اگر چه آهن در ترکیب کلروفیل استفاده نشده اما در سنتز کلروفیل و ساختار پروتئین عنصری ضروری می باشد.

ادامه مطلب
نکات فنی گیاه پزشکی

نکات فنی گیاه پزشکی – بخش اول

گروهی از عناصر خاص در جدول تناوبی عناصر، مورد نیاز تمامی گیاهان می باشند که در دوره های مختلف رشد گیاهی به مصرف گیاه می رسند. میزان مورد نیاز این عناصر در گیاهان مختلف متفاوت است.

ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart
Start typing to see posts you are looking for.
Wishlist
My account